Beskyt din PC


Der er alle mulige trusler ude på det store internet. Her vil jeg prøve at fortælle om, hvordan du beskytter din computer.

Der er tre apps/programmer, du under alle omstændigheder SKAL have på din computer:

Et antivirus program
En firewall
Et anti-malware program

Der er en funktionalitet til, der er ret effektiv:

En special-indrettet "Hosts" fil (Windows)

For at gennemføre installationerne SKAL du have check på, hvad windows stifinder er, og hvordan man bruger den. Hvis du ikke ved det, så bør du lære det straks! For du skal bruge stifinderen, når du downloader programmerne og skal installere dem.

OBS! Dette er ikke en gør-det-og-det guide. Det er en kraftig pegefinger rettet mod den løsning, jeg selv bruger. Så du skal selv downloade programmerne og starte installationerne - uden direkte hjælp fra denne side.

OK så, vi tager de fire punkter en ad gangen:

Antivirus Antivirus er en app / et program, der holder øje med, hvilke apps/programmer der kører på computeren og scanner dem igennem for virus, inden de får lov til at køre. Det ligger og kører i baggrunden. Antivirusen kan også scanne din email og holde øje med dine surfinger på internettet.

Der findes mange antivirus-programmer. Nogle koster penge; nogle er gratis i en periode; og nogle er helt gratis (dog med lidt reklameri i). De kan alle det basale; nemlig at scanne for virus. Men de har så alle også flere forskellige pakker med forskelligt indhold til at beskytte computeren endnu bedre.

Men det vil jeg ikke bruge tid på. Jeg vil "bare" sørge for at du kommer i gang - nu. Så derfor vil jeg pege på:

Avast

Det er gratis. Man skal dog "lige" lade sig registrere, og det kan man sagtens, uden at der så sker en hel masse; det er ganske harmløst. Det skal dog fornyes hvert år (small price ;-).

Du skal downloade den version, der (selvfølgelig) hedder "Download Avast free Antivirus". Under installationen bør du vælge "Google Toolbar" fra, med mindre du synes, den ser smart ud. Jeg bruger den ikke. Og den kan af-installeres fra kontrolpanelet.
   
Firewall Når netværkskablet / internetledningen er tilsluttet computeren, så er der principielt fri adgang for andre til at gå ind i din computer og gøre alt muligt. På sin vis er det smart, da man på den måde kan få adgang til andre computere, som har noget, man gerne vil have eller bruge på sin egen computer. Men der er altid nogen, der finder ud af at bruge det på en dårlig måde. Så det gælder nu om at sørge for, at kun de programmer og funktioner, der vitterlig skal have adgang (typisk email, internet browser og adgang til filserver), så også får det - og ingen andre. Denne funktion bliver udført af en firewall. Den lukker alle sluser ind i computeren og lukker kun op for dem, som gerne vil "ud".

Jeg vil nævne to:

Comodo
ZoneAlarm

Comodo er til dem, som sidder hjemme og egentlig ikke har det store check på det dér store internet. Den indeholder en liste over "anerkendte" hjemmesider og programmer, som gør det let for brugeren at bruge det. Der kan dog komme en pop-up-vindue en gang imellem for at spørge, om det er i orden, at vi nu går hen på denne hjemmeside. For den kender altså ikke alle hjemmesider i hele verden. Og så er det op til dig, om du har tillid til siden - eller ej.

ZoneAlarm er til dem, som sidder hjemme og egentlig har godt check på computeren, og hvordan en firewall fungerer. Den kan nemlig sættes op til at spørge hver gang, når et nyt program gerne vil ud på internettet. På den måde har du selv fuld kontrol over de programmer, der må gå på internettet og dem, der ikke må. Det kræver altså lidt indsigt i programmer og i internetsider, men det er IMHO den mest sikre måde at beskytte sig på (Comodos måde på en god 2. plads).
   
Anti-Malware Der er forskel på virus og malware. Virus er som regel destruktiv, hvor malware er en masse generelt irriterende ting, så som reklamer-en-mass og overtagelse/redirigering af links. Den værste slags malware er "Ransom-ware", hvor man får låst sin computer og skal betale løsepenge for at få sine filer låst op igen.

Der findes flere slags, men jeg bruger:

Malwarebytes

Den kommer i to versioner; en gratis og en "premium". Den gratis er dog tidsbegrænset, men det kan sagtens betale sig at købe programmet, da det kun koster små 200.- om året. Og IMHO er givet godt ud. Den scanner også computeren og lægger sig i baggrunden og virker ligesom et antivirusprogram.
   
Hosts filen Windows har en speciel funktion til at hjælpe med at styre alt det der med internet-adresser og IP-adresser og sammenhørigheden imellem disse. Mekanisk set er det IP-adresser, der styrer, hvilken computer der er hvilken computer. Men vi mennesker er bedre til ord og fraser, end vi er til 12.345.78.89. Normalt styres det via internet-udbyderen, men det er muligt at "overgå" deres info - og det gøres med en fil, der slet og ret hedder "hosts" (uden efternavn/type). Denne fil kan man bruge til at filtrere alle de internetadresser fra, som vi ikke er interesseret i at benytte (både frivilligt, via programmer og via hjemmesidebesøg).
Skal vi selv sidde og taste dem ind? Vi kender jo ikke alle disse sider/steder . . . ?
Nej - bare rolig. Alt det arbejde er allerede lavet. For man kan hente en hosts-fil fra internettet, som indeholder netop alt den information. Den er ikke særlig stor, og den skal kun kopieres ind i en mappe der hedder "c:\windows\system32\drivers\etc". Derinde ligger allerede en sådan fil, men den er tom. Så den skal overskrives.
Filen kan findes her:

Hosts

Den har så også en ekstra funktion: Den blokerer for alt reklame på hjemmesider. Specielt nyhedssites såsom Ekstra Bladet, Berlingske og mange flere bliver mere overskuelige at læse. Men mange sites har lagt en testfunktion ind, der checker, om der er en AdBlocker installeret på din computer. Og denne test vil reagere "negativt" på denne hosts-fil, for hosts-filen gør det samme som f.eks. AdBlocker; filtrerer reklamer væk. Eller rettere sagt: Nyhedssiderne får ikke lov til at hente reklamer fra de 3.-parts-sites, hvor selve reklamen ligger og bliver hentet fra. Og derfor kan/vil du blive mere eller mindre udelukket fra at benytte en nyhedsside - alt efter, hvordan de vælger at "reagere" på situationen.



Det var såmænd bare det!


Men man kan godt gøre lidt mere, men det er et "aktivt" valg:

  • Opret en ekstra gratis mail-konto på f.eks. Google. Den bruger du, når du har en mistanke om, at du vil blive oversprøjtet med reklamemails. Eller når du "bare" skal have et eller andet, og de partout vil have din mailadresse.
  • Lad være med at bruge Google til at søge. De bruger meget energi på at opsamle data og sælge det videre i reklame-øjemål. Brug i stedet duckduckgo.com eller startpage.com eller findx.com.



Det var såmænd bare det!